A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A bor hatása az egészségre – Molekulától a betegágyig

Nyílt nap a Parlamentben

2007-11-15 | Vizi Csenge


Adott egy ház, mely az egyik leghíresebb Magyarországon. Mindenki ismeri. Azonban csak kevesen tudják, hogy volt itt egy konferencia. Patinás környezetben, patinás borokkal, de közel sem patinás előadások. Az Országházban ezen a napon találkozott a régi és az új, a konzervatív és a modern. A hagyomány, melyet palackoznak és az egészség, melyet próbálnak megőrizni. Hogy hogyan? Az kiderül ebből a sorozatból, melynek bevezető sorai lentebb egy új rovatnak, az életmód rovatnak is egyben a kezdő sorai…


Egy nagyon izgalmas konferencia részesei lehettek azok, akik 2007. november 7-én ellátogattak az Országház Mezőgazdasági bizottságának nyílt napjára. Borlovagok, sajtósok, orvosok, borászok találkoztak itt és hallgathatták végig a bor beható egészségügyi vizsgálatával foglalkozó szakemberek előadásait.
A konferencia levezető elnöke Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke volt. Az ő köszöntőjével kezdődött a nap. Majd Mécs Károly színművész egy hosszabb idézettel hangolta rá a jelenlévőket a borok világának behatóbb tanulmányozására, melyre magával ragadó előadásmódja és Hamvas Béla szavai elég garanciát is jelentettek.
Az előadók sora és előadásuk címe a következő volt: 

1. Prof. Dr. Rosivall László, akadémiai doktor, Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Kórélettani Intézet - A bor szerepe és jelentősége a mindennapoktól az orvostudományig
2. Prof. Dr. Kállay Miklós
, Budapesti Corvinus Egyetem, Borászati Tanszék - A bor alkotóelemei, a hazai borok sajátosságai
3. Prof. Dr. Szekeres Thomas, Bécsi Egyetem, Klinikai Farmakológiai és Diagnosztikai Intézet - A bor alkotóelemeinek daganat ellenes és biokémiai hatása
4. Prof. Dr. Sümegi Balázs
, akadémiai doktor, Pécsi Tudományegyetem, Biokémiai Tanszék - A gyulladásos folyamatok szabályozása vörösbor polifenolokkal
5. Prof. Cey-Bert Róbert, Kodolányi János Főiskola, Nemzetközi Borakadémia - A bor szellemisége és az egészség
6. Prof. Dr. Papp Lajos
, akadémiai doktor, Pécsi Tudományegyetem, Szívgyógyászati
Klinika - Bor a kardiológiai gyakorlatban
7. Dr. Sümegi József
, Magyar Bor Akadémia - Bor és egészség a bor oldaláról

Az előadások szünetében a hazai borászok tartottak egy nagyon színvonalas borkóstolót, ahol maguk a borászok, tulajdonosok meséltek és mutatták be boraikat, több helyen már újboraikat.
A következő hetekben ezekből az előadásokból fogunk szemezgetni, hogy mindannyian lássuk, nem csak a szájukat jártatják azok, akik a bor jótékony hatásáról ódákat zengenek.

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!