Veszélyben az aszúsodás
Szüreti jelentés
2016-10-12 | Tarcal KutatóAz elmúlt héten esős, csepergős és bujkáló napos napok váltakoztak. Ez aztán nem is tette lehetővé, hogy a szüreti munkákat tervszerűen lehessen folytatni. Korábban örültünk az aszúsodásnak, de ha nem lesznek száraz napok ismételten, akkor ez veszélybe kerülhet. A Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Nonprofit Kft. jelentése.
Furmint
Az utóbbi héten néha bújt elő a nap, a cukortermelés nagyon lecsökkent, az esők miatt pedig vizet szívtak magukba a szemek, ami hígulással járt. A savtartalom is minden mintavételi helyen csökkent, ami szintén főként az esőzések miatt van. A pH viszont néhol növekedett, néhol csökkent.
1.táblázat Furmint próbaszüreti eredmények
1.ábra A furmint cukortartalom-változása hat dűlőben vizsgálva
Intézetünkben a 7575-ös klónt kiemelten figyeljük. Az előző évek tapasztalata az volt, hogy nem emelkedik egy bizonyos határ fölé a szőlő cukortartalma, megáll a cukrosodás. Az esős idő következtében már második hete ismét alacsonyabb értékeket mértünk. Megállapítható, hogy a cukortartalom besimult az előző években is tapasztalt 23 fok köré, ennyit tud ez a klón. A savtartalom viszont az évek során nagyobb szórást mutatott. A mostani az eddigi legalacsonyabb.
2.ábra A cukortartalom és a titrálható sav mennyiségének változása a furmint 8/7575-ös klónnál az elmúlt 4 évben
Hárslevelű
A szüret folyik, ezért a maradék két helyen végeztünk próbaszüretet hárslevelű esetében. Az elmúlt héthez képest a vízfelvétel miatt csökkent a mérhető cukortartalom. A savak mennyisége nem változott.
2.táblázat Hárslevelű próbaszüreti eredmények
Mostani próbaszüreti elemzésünkkel be is fejezzük az idei szüreti elemzések sorát. Most már nem a cukorfokokat és a savszintet nézik a termelők, hanem az eget kémlelik, hiszen főként az időjárástól függ a szüret időpontja. Sok helyen ecetes, fekete- és szürkerothadás is megfigyelhető. Az idei aszú már az égiek kezében van.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Tapasztalatok és tanulságok az idei Vinitaly kapcsán
Látogatás az egyik legkisebb francia apellációban
Április 26. a viognier világnapja
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!