Van, ahol már szedik az aszút
Hatodik próbaszüret
2016-09-21 | Tarcal KutatóA szeptemberi nyár korai érést hozott. A kifejezetten meleg napsütéses napok, a száraz időjárás megalapozta a száraz bornak való alapanyag szüretét, de édes borok, sőt az aszú kilátásaink is jók. Már egyes birtokokon az első aszú szedések is megtörténtek. A Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Nonprofit Kft. jelentése.
Sárgamuskotály
A sárgamuskotályt a mintaszüreti területeink 60%-án leszüretelték, így csak két helyről van adatunk. A cukorfoka 23,7 és 28,5 magyar mustfok között változik (264-326 g/l). A fennlévő muskotály természetesen már csak édes bor készítésére alkalmas.
1.táblázat Sárgamuskotály próbaszüreti eredmények
1.ábra A muskotály cukortartalma két mostani próbaszüreten és a három leszüretelt szőlőben
Furmint
Érik a furmint, bár meglepő, hogy átlagban igazán nagy cukornövekedést nem tapasztaltunk. Érdekes, hogy a titrálható savtartalom hétből öt helyen is magasabb, mint az elmúlt héten, bár a kémhatás mindenhol meghaladta a 3 pH-t.
2.táblázat Furmint próbaszüreti eredmények
2.ábra A furmint cukortartalom-változása nyolc dűlőben vizsgálva
Intézetünkben a 7575-ös klónt kiemelten figyeljük. Az idén is ennél a klónnál kezdődött meg leghamarabb a cukorgyűjtés, de mint máskor is, az idén is úgy tűnik, hogy szeptember közepétől leáll a további cukorfelhalmozás.
3.ábra A cukortartalom és a titrálható sav mennyiségének változása a furmint 8/7575-ös klónnál az elmúlt 4 évben.
Hárslevelű
Négy helyen végeztünk próbaszüretet hárslevelű esetében. Csak lassan cukrosodik a legtöbb helyen a hárslevelű, de a száraz borhoz szükséges érettséget már elérte.
3.táblázat Hárslevelű próbaszüreti eredmények
Szeptember első fele meleg és száraz volt, csak 2 napja kezdődött a lehűlés. A hétfő éjszakai csapadék után ismét száraz és szeles időt jósolnak. Most már arccal az aszú felé!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Tapasztalatok és tanulságok az idei Vinitaly kapcsán
Április 26. a viognier világnapja
„Alulról kell felépíteni a rendszereket, felülről csak segíteni tudjuk ezeket”
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!