A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Sauvignon blanc 2012-2010

Mit együnk hozzá? Szik Mátyás, sommelier tippjei

2014-05-09 | Tóth Adrienn


Sauvignon blanc 2012-2010

Tavasztól rendszeres boros tematikákkal jelentkezünk a Vinoporton. Ennek célja, hogy azonos fajtába, típusba sorolható borokat nagyobb tételszámban mutathassunk be olvasóinknak péntekenként megjelenő Borbár hírlevelünkben. Ezentúl azonban a borleírásokat összefoglaló formájában a honlapon is megjelentetjük. A friss, 2013-as sauvignon blanc borokat már sorra vettük, most pedig a régebbi évjáratba tartozó tételek és a sauvignon blanc-ra épülő házasítások következnek.


A 2013-as sauvignon blanc-okat bemutató cikkünkhöz kattints IDE!

A régebbi évjáratú sauvignon blanc-ok többségénél nem az évjárat végét kaptuk el kóstolónkkal, hanem direkt olyan tételekről van szó, amelyeket készítőik nem frissen kívántak piacra dobni. Ennek megfelelően többségük a fajta keretein belül a nagyobb beltartalommal bíró tételek közé sorolható, így vagy az érettebb gyümölcsaromák dominálnak, vagy a rövidebb-hosszabb hordós érlelés következtében kialakuló pörkölési jegyek jelenléte érezhető az illatban és az ízben.

Itt mutatjuk be azokat a tételeket is, amelyek esetében a sauvignon blanc-t más szőlőfajtákkal házasították. Bár a cuvée-k mindegyike a 2013-as évjáratból származik, azért kerültek ide, és nem a kizárólag sauvignon blanc-ból álló 2013-as tételekhez, mert esetükben jellemzően az érezhető, hogy a borász azért adott egy másik szőlőfajtát a sauvignon blanc mellé, hogy annak szikár, savakra és vegetális aromákra épülő konstrukcióját kerekítse, gazdagítsa.

Mielőtt azonban rátérnénk a konkrét borjellemzésekre, következzen Szik Mátyás, a Prime Étterem sommelier-jének, egyben az idei sommelier bajnoknak az összefoglalója arról, milyen ételeket ajánlana a régebbi évjáratokból származó sauvignon blanc-ok mellé.

„Szezonálisan jó lehet egy medvehagymás, sajtos rúd, pl. amolyan amuse bouche jelleggel. Hordós tétel esetében meghálálja a füstölt sajtot is a tetejére szórva. Jól mehet egy fácáneszencia-leveshez, de brokkolikrémlevessel is meglesz az összhang. Főételnek már tálalhatunk szárnyast hozzá, esetleg bazsalikomos petrezselymes ragu formájában, köretnek pedig csicsókát adnék, friss snidlinggel díszítve. Ha hordós tételről van szó, vagy esetleg késői szüretelésű bor kerül a poharunkba (pl. Badacsonyból, szép ásványos sóssággal és némi maradék cukorral), merjünk extrémet álmodni, társítsuk nyugodtan desszerthez, de ne akármihez! Egy cukorborsó vagy fehérspárga-fagylalt kísérőjeként nem vall szégyent.”

.

2012

.

Frazír 2012

Anonym Pince

Sauvignon blanc 2012-2010

A bor illata közepes intenzitású, jegyeiben a virágos, gyümölcsös asszociációkat helyezi előtérbe, így az illatvilág édes tónust kap. Kóstoláskor a bor élénkséget sugároz, hiszen a gömbölyded érzetet kialakító sárga húsú gyümölcsösségen túl már érződnek a zöld fűszeres, füves jegyek. A kortyot a gazdag aromatika határozza meg, amely kiegyensúlyozottan működik együtt a közepesnél nagyobb beltartalommal és az érett, veretes savérzettel. Tovább

.

Etyek-Budai Sauvignon Blanc 2012

Debreczeni Pincészet

Sauvignon blanc 2012-2010

A bor illatát a hordós érlelés erőteljes jegyei uralják, a tósztos, pörkölt olajos magvas asszociációk mellett zöld banán tűnik fel a háttérben. A korty aromatikája az illatot követi, a fűszeres, kávés jegyek mellett az alapanyag érettségére abból következtethetünk, hogy mindezek édes, karamelles tónust öltenek magukra, valamint abból, hogy a kompozíció kontúrja kereknek, teste és alkoholtartalma közepesnél nagyobbnak érezhető. Tovább

.

Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2012

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Sauvignon blanc 2012-2010

A bor illatában már érett egységet alkotnak a gyümölcsökre, kamillára, szénára és zellerre emlékeztető jegyek, de még mindig őrzik attraktív megjelenésüket. A korty kontúrja kerek képet rajzol ki, a közepes savérzet és az ennél erőteljesebben fellépő citrusos asszociációk azonban gondoskodnak arról, hogy emellett is élettelinek hasson a bor. A test közepes, az alkohol ennél magasabb, a lecsengés telt és hosszú. Méltóságteljes, szépen érő tétel. Tovább

.

Egri Sauvignon Blanc 2012

Tarjányi Pince

Sauvignon blanc 2012-2010

 A citromsárga színű bor illatának szellőztetésre van szüksége, illata később vegetális, füves, csalános jegyeket mutat fel visszafogott intenzitással. Kóstoláskor úgy érezzük, a bor struktúráját a korty elején a savak, a korty második felében és a lecsengésben pedig a test és az alkohol határozza meg. Ízvilágát fűszeres, citrusos, enyhén kesernyés zamatok építik fel. Tovább

.

2011

.

Frazír 2011

Anonym Pince

Sauvignon blanc 2012-2010

 A bor közepesnél intenzívebb illatában elsősorban fehér borsra, zöldpaprikára, cassis levelére emlékeztető jegyeket érzünk. A korty ugyanezen a főleg vegetális, fűszeres, citrusos asszociációkon nyugvó úton követi az illatot. A közepesnél élénkebb savérzet fokozza az ízintenzitást, e két elem válik uralkodóvá a kortyban, a közepes test és alkohol az alapokat biztosítja. Ideális egy tartalmas saláta mellé. Tovább

.

Balatonboglári Sauvignon Blanc 2011

Katona Borház

Sauvignon blanc 2012-2010

A közepes intenzitású illat összetettséget és mélységet mutat, benne mézet, körtét, gyantát, mentát fedezünk fel. A kortyot erőteljes, fűszeres, gyógynövényes ízvilág járja át, amelyben a szőlőből és a hordóból származó zamatok egybeolvadnak, pikánssá téve a bor karakterét. A test és az alkohol a közepesnél magasabb, a háttérben érett kajszival és viasszal, a savak lágy érzetűek, a bort inkább az aromatika teszi dinamikussá. Tovább

.

Etyek-Budai Sauvignon Blanc Barrique 2011

Debreczeni Pincészet

Sauvignon blanc 2012-2010

A közepes intenzitású illatot a hordós érlelés tósztos, kávés karaktere határozza meg. A kortyba izgalmas feszültséget visz, ahogy az itt is folyatódó fűszeres és pörkölési jegyek a vegetális, citrusos, fehér húsú gyümölcsös aromatikával alkotnak egységet. A test és az alkohol mennyisége a közepesnél magasabb, a savak megjelenése lágy érzetű, a lecsengés hosszú. Tovább

.

Etyek-Budai Sauvignon Blanc 2011

Rókusfalvy Pince

Sauvignon blanc 2012-2010

E bornak levegőre van szüksége, idővel azonban komplex illatvilág fejlődik ki, ahogy füves, virágos, licsis, gyógyszeres, tejeskávés jegyeket fejt fel magából. Kóstoláskor az intenzív és határozott savaknak köszönhetően egyenes ízképet kapunk, amelyben a trópusi gyümölcsös, zöld fűszeres karakter a hordós érlelés zamataival találkozik. Mindennek az széles, masszív ízgazdagságnak a közepesnél nagyobb test és alkoholtartalom biztosít alapot. Elemeiben egységet mutató, aromatikájában izgalmas, szélsőséges véleményeket kiváltó kompozíció. Tovább

.

Etyek-Budai Sauvignon Blanc 2011

Vértes Vilmos Szőlőbirtok és Pincészet

Sauvignon blanc 2012-2010

Határozott fellépésű, a füves, vegetális, bodzás asszociációknak köszönhetően életteli illat köszönti a kóstolót, amelynek a hátterében sárga húsú gyümölcsösség is érezhető. Az illatvilág hangulatát szorosan követi a korty aromatikája is, az ízek közül a fűszeresség bizonyul a leginkább erőteljesnek. A szerkezetet közepesnél nagyobb test és alkoholtartalom, valamint vastag textúra alakítja ki, a savak jelenléte visszafogottabb, nem ugranak ki az összképből. Beltartalomra építő bor. Tovább

.

2010

.

Frazír 2010

Anonym Pince

Sauvignon blanc 2012-2010

 A pohárba szagolva egyszerre érzünk egy hűvös, vegetális, fűszeres tónust és egy érett gyümölcsös, virágos vonalat. A korty folytatja az illat hangulatát, egyedi aromatikát rajzolva ki. A test súlya közepes érzetű, a savak és az alkohol ezt meghaladják. Főleg a fűszeres jegyeket előtérbe állító ízvilág, a sárga húsú gyümölcsök itt visszahúzódnak, visszafogottan inkább fehér húsú barack, alma és citrus mutatkozik. Még tartja magát a bor, de sokáig már nem érdemes félretenni. Tovább

.

Házasítások

.

Graf Károlyi Chardonnay Sauvignon Blanc 2013

Danubiana

Sauvignon blanc 2012-2010

 Az ezüstös, zöldes színű bor illatintenzitása visszafogott, benne halványan füves, almás, virágos jegyek jelennek meg. A kortynak a közepes erejű, egyenes savérzet szab irányt, amelyhez citrusos aromák tapadnak. A test könnyed, az alkohol alacsony. Felépítésének és letisztult aromatikájának köszönhetően klasszikus fröccsalapbornak számít. Tovább

.

Balatonboglári Sauvignon Blanc Semillon 2013

Katona Borház

Sauvignon blanc 2012-2010

 A bor illatintenzitása visszafogott, benne sárga húsú gyümölcsösséget, virágokat és mézet érzünk. A kortyban a test és az alkoholérzet a közepes súlycsoportba sorolható; az e mellé párosuló krémes textúra kerekké teszi az összképet, a közepes savak és a citrusos aromák pedig lendületet adnak neki. Lecsengésében zöld fűszeres asszociációkkal búcsúzik. Tovább

.

Teringettét Cuvée 2013

Schunk Pince

Sauvignon blanc 2012-2010

A bor illatintenzitása visszafogott, benne az őszibarack héjára és virágokra emlékeztető jegyeket fedezünk fel. A kortyban az élénk savgerinc sárga húsú gyümölcsökkel, citrusokkal és zöld fűszerekkel párosul, így zamatos kompozíció alakul ki. Egyenes, laza szövésű, dinamikus bor, amely a könnyed felső és a közepes alsó határán álló testre, valamint ehhez illő alkoholtartalomra épül. Lecsengése műfajához képest hosszan a szánkban időz. Tovább

.

Úri Varázs 2013

Tátrai Pincészet

Sauvignon blanc 2012-2010

Intenzíven lépnek fel az illatok a pohárban, leginkább sárgadinnyére, őszibarackra, körtére és citrusokra emlékeztetnek. A kortyot az élénk savérzet vezeti, amely azonban engedi szóhoz jutni az illatnak megfelelő gyümölcsös, virágos aromatikát. A test és az alkohol már inkább a közepes súlycsoportba sorolható, mint a könnyűbe, hiszen még a lendületes savak mellett is érződik kereksége. A lecsengés a műfajon belül hosszúnak számít. Tovább

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!