A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz kedvenc őszi borunk 2010

A palackba zárt napsugár

2010-09-18 | Tóth Adrienn


Alig pár hete még a nyárról, rozéról, fröccsről írtunk, most mégis úgy látjuk, itt az idő, hogy sorra vegyük, mely borokat javasoljuk erre a hűvös, esős, őszi időre. Bár a sorban bevezetésképp találhatóak könnyedebb fehérek, az ablakon kinézve, úgy tűnik, inkább ideje elővenni a komolyabb rajnaikat, furmintokat, hárslevelűket. Az ősz ugyancsak kedvez a vörösboroknak, és a késői szüretelésű, édes tételeknek is. Utóbbiak fogyasztása már csak azért is ajánlott, mert remélhetőleg a palackokban búvó rengeteg napsugár a dugó kihúzásával előtör, hogy ennek következtében még néhány hét erejéig a vénasszonyok nyarát élvezhessük.


Face to Face Grüner Velteliner 2009
Weingut Nier Austria

Igazán izgalmas, ahogy e bor illatában a zöldségekre, gyógynövényekre és fehérborsra emlékeztető jegyek keverednek az érett déli gyümölcsök párájával. Tiszta és határozott fellépés. Kóstoláskor úgy találjuk, még nagyobb intenzitásra kapcsolunk, az illatnak megfelelő ízjegyekhez pont annyi sav járul, amennyi az élénk érzethez szükséges, de e szerkezeti elem egyébként nem lép az előtérbe. Valószínűleg egy kevés maradék cukor is hozzájárul a kerekséghez. Kiegyensúlyozott, tudatos bor, a gyorsan kiürülő üveg típusa. Tovább

\"\"

Kőmagas Badacsonyi Rajnai Rizling 2009
Borbély Családi Pincészet

A finoman fellépő, picit virágos, picit édes hangulatú illat először olyan, akár egy csipkeabrosz, tíz másodperc elteltével azonban birsalma, papaya és gyanta bomlik ki belőle. Kóstoláskor a közepes savérzetre a minerális jegyek dobnak rá még egy lapáttal. Aromáiban hű marad az illathoz, bár az édes felhangból veszít, inkább a kövek és a zöldalma nyer teret. Karinthy novellákat olvasnánk hozzá, melegben citromfű-mártásos lazachoz, hűvösebb időben pedig tartalmas zöldséglevesekhez kínálnánk. Tovább

\"\"

Rajnai Rizling 2008
Bussay Pince

A bor finom fellépésű illatában rögtön megmutatkozik az a bizonyos rajnai-féle petrolosság, a fő jegyeknek azonban az érett gyümölcsösség és a hordós érlelés vaníliája bizonyulnak. A korty telt és vastag aromáktól dús, e gazdagság mellett azonban szépen csillognak a fajtától elvárható savak. Érdekes, ahogy a korty elején itt is a tölgyfához kapcsolódó jegyek jelennek meg, ezt követően a savak kerülnek az előtérbe, végül az utóíz elemzésekor tisztul le igazán a kép: amit korábban savnak éreztünk, az jelentős részben mineralitás. A hosszú lecsengés igazán elegáns. Tovább

\"\"

Olaszrizling 2008
Gál Lajos Pincészete

Az olajos mozgású bor illata izgalmas, komplex és telt. Rögtön elsőre az az érzés fog el minket, hogy ezt a szőlőt valószínűleg nem kapkodták le gyorsan a tőkéről, fokozatosan nyílik, egyre több barackot, körtét, trópusi gyümölcsöt mutatva. Vastag, tartalmas illat, amely feldobja a labdát a kortynak. Kóstoláskor erőt és fiatalságot érzünk. Még elég határozott a fa, de megvan hozzá a test, a szerkezet kereksége és érett, gyümölcsös, ásványos aromavilág. Még percek múlva is ott érezzük a bort a szánkban, olvassunk hozzá olyan könyveket, amelyek szintén maradandóak. Tovább

\"\"

Tokaji Furmint 2006
Domoszlai Pince

Tömény, komoly illat, amely elsőre mézből és aszalt sárgabarackból áll, a második szippantásra tudatosulnak a fahordós érlelés vajas, toastos jegyei. A korty sem okoz csalódást, bár a korábbi édes érzet eltűnik, mert itt a hangsúly inkább a citrusos aromákon és az acéltüzű savaknak és harapnivaló testnek köszönhető elegáns felépítésen van, de ezt mi cseppet sem bánjuk. Vizuális művészi élményt és mély gondolatokat kíván! Tovább

\"\"

Top Selection Grófi Hárslevelű 2008
Tornai Pincészet

Az aranysárga árnyalatú bor illatából vastagon árad a birsalmasajt, a barack, a méz és a mangó, az ezek mellett felbukkanó ásványosság szabályosan behúzza az orrod a pohárba. A korty lenyelésével rájövünk, az illatban csak ízelítőt kaptunk a terroirból, az ásványosság igazából az ízben nyer teret, a hatást pedig csak tovább fokozzák a határozott savak. Utóízének mézes érettsége az alapanyag mellett a palackos érlelés lassú felbukkanására is utal. Komoly a termőhely adta tartalom, amelyet a szőlőfajta kedvessége tesz teljessé. Olvassunk hozzá a Füveskönyvet vagy hallgassunk lassú R&B-t! Tovább

\"\"

Kékfrankos 2007
Iváncsics Pincészet

A bor cseresznyés, meggyes, ribizlis, néha likőrössé váló illatába kevés menta és vanília keveredik. A kortyban elsőként a hosszú életet adó savakat fedezzük fel, amelyre szépen simulnak rá a hűvös gyümölcsaromák úgy, hogy a hordós érlelés jegyei nem kerülhetnek előtérbe. A közepes testhez illő tanninszerkezet társul. Tálaljuk egybesült sertéscombbal, amely mellé paradicsomot és kaliforniai paprikát is raktunk a sütőbe! Tovább

\"\"

Pinot Noir 2008
Takler Pince

A bor illata már az első pillanattól biztos fellépésű, jegyeiben avart, babért és vaníliát valamint málnát és cseresznyét hordoz. Kóstoláskor a bor szerkezetét adó elegáns savgerinc és tanninszerkezet mellett a komoly test a meghatározó, ehhez párosulnak az édes fűszeres aromák és a melengető alkoholérzet. A lecsengés kifejezetten hosszú. Rozéra sült bárányhoz vagy erdei gombás rizottóhoz kínálnánk. Tovább

\"\"

Duennium 2006
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

Már az első pillanattól egyértelmű, komoly borral van dolgunk. Az illat töménységet és mélységet sugároz, sűrű szilvalekvárral, szederrel, dohánnyal, szegfűszeggel és csokoládéval. Hasonlóan gazdag a korty is, de emellett a sűrű szövésű, masszív testet a hosszú élet reményével tölti meg a határozott savgerinc. A tanninszerkezet vastag és érett. A hordós érlelés aromái legtisztábban az utóízben érezhetőek. Négyéves kora ellenére még mindig bakfis, a bor hozzáértést és türelmet kíván. Tovább

\"\"

Látomás Cuvée 2008
Gizella Pince Tokaj

A bor első pillanattól jó fellépésű illatának mézes, virágos, birses, sárgabarackos gazdagságában finoman megjelenő mineralitás izgalmassá teszi az összképet. A korty is sokszínű, ugyanakkor aromáiban tiszta és érthető. A savak megtartják a bor teljes maradék-cukortartalmát, az utóíz szerencsére csak lassan múlik. A Night and Day-t hallgatnánk hozzá Stan Getztől és Bill Evanstől. Tovább

\"\"

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!