A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz kedvenc tavaszi borunk 2010

Ahogy kellemesebb lesz az idő...

2010-04-02 | Tóth Adrienn


Azzal a lendülettel, ahogy télikabátunkat a szekrény mélyébe rejtjük, úgy érdemes a hűtőből előkapni egy palack üde tavaszi bort. Hogy kinek mit rejt majd ez a palack, az persze nem határozható meg egyértelműen, tény, hogy vannak bizonyos tulajdonságok, amelyek frissítővé tesznek egy bort. Ide tartozik például az élénk savgerinc és az intenzív, a szőlőből eredő ún. primer aromák megléte. Tavaszi borválogatásunkba azért néhány testesebb tételt is beillesztettünk, hiszen ilyenkor még előfordulnak hűvösebb esték.


Kőtenger 01 Chardonnay 2009
Orbán Pince

A halványsárga bor illata először kenyérhéjra emlékezetet, majd, ahogy fokozatosan bontogatja szárnyait, bár továbbra is szelíden, de megjelenik benne még vaj és zöldalma is, sőt édes, trópusi gyümölcsök is felsejlenek az illatképben. A kortyot korábban elmondottakkal párhuzamos aromák határozzák meg, amelyek egy jól áttekinthető, közepes súlyú, lágy szerkezeten nyugszanak. Kellemes bor egy gondtalan délutánra. Süssünk hozzá citrommal, rozmaringgal ízesített csirkét és körítsük salátával. Tovább

\"\"

Napos 2008
Chateau Dereszla Pincészet

Visszafogott, mégis bódító illat, érett, világos húsú trópusi gyümölcsökkel és egy füves, bodzás, virágos vonallal. A bortól egy naiv kislányos hangulatot kapunk, aki kedve szerint hol ezt, hol azt az oldalát mutatja. Ízben finoman vibráló savak és a korábban már említett aromák jelennek meg, az összképet kerekíti a természetes maradék cukortartalom. Az illúziók és azok lerombolása jegyében nézzük meg hozzá a Reggeli Tiffanynál című filmet az örökké bájos Audrey Hepburnnel. Tovább

\"\"

Őszhegy Tokaji Sárgamuskotály 2008
Demeter Zoltán - Tokaji Pincészet

Kedves, bodzás, licsis, narancsos illat, amely nem rejtegeti önmagát, mégsem esik túlzásokba. A legtöbb muskotályhoz képest kifejezetten szép savgerinccel bír, amelyre rásimulnak a körtésedő aromák és a test. Bár mára kezd kimenni a divatból, de írhatunk mellette szerelmes levelet vagy egy nagyon-nagyon hosszú sms-t, nem kell kapkodnunk, a korty utóíze hosszan kitart. Tálaljuk pirított csirkefalatokkal és almapürével. Tovább 

\"\"

Pajdos 2008
Pók Tamás Pincéje

A bor illatának fellépése olyan, akár egy bimbó, a kezdetben minerális és vegetális jegyekkel bíró vonal rövid idő alatt gyümölcsöt hoz, barack, ananász, mangó, méz formájában. Kóstoláskor is a talaj jelenti az első benyomást, amelyet szorosan követ a hordós érlelés vajas, vaníliás krémessége. Érdekes, ahogy e közben hullámverésszerűen időről-időre felbukkannak az illatból már ismert érett gyümölcsaromák. Tartalmas bor, kerek savérzettel. Tiszta és hosszú utóíze sem engedi el az ember figyelmét. Hallgassunk hozzá bluest vagy olvassunk ősi legendákról! Tovább 

\"\"

Tokaji száraz Hárslevelű 2007
Disznókő Szőlőbirtok

A bor mély sárga színárnyalattal, valamint egy tropikusan édes hangulatú, megejtő illatképpel és egy kevés mineralitással köszönt. Megízlelve azt tapasztaljuk, hogy a hordós érlelésből származó fűszeres aromák tovább erősítik a szőlőfajtából eredő hasonló jegyeket. A kortynak meleg tónust ad a bor alkoholtartalma és az aromák érettsége. Szerkezetileg egyben van, a képet az összehangoltság hatja át. Töltsünk belőle ebéd utáni sakkpartihoz vagy készítsünk hozzá borjúkrémes csigákat portobello gombával! Tovább 

\"\"

Badacsonyi Pinot Noir Rosé 2009
Szászi Pince

Színtiszta érett eper illat, annyira, hogy még jobban kívánja az ember miatta a nyarat. A kortyot lenyelve a ropogós savak jelentik az első benyomást, de mellettük észrevehető többféle piros bogyós gyümölcs és egy kevés levendula is. A bor friss érzetét emeli a könnyed, szinte törékeny test. Tálaljuk csirkéből készített rablóhússal úgy, hogy a pálcikára ne felejtsünk sok lédús zöldséget sem felszúrni, vagy üljünk ki vele és néhány jó baráttal a teraszra. Tovább 

\"\"

Soproni Cabernet Sauvignon 2008
Sterlik Pincészet

Az érett gyümölcsillatba a hűvös éghajlat bizonyítékaként ánizs keveredik, de finoman érezhetőek a hordós érlelés nyomai is. Bár kóstoláskor érezzük a savakat és a tanninokat, a jelentős, de nem túlsúlyos test és az érett gyümölcsaromák, valamint a fűszeres jegyek alkotta elegancia dominál. A korty kifejezetten zamatos. Készítsünk hozzá grillezett, kakukkfüves báránybordát görög módra vagy vaslapon megkapott érlelt camembert! Tovább 

\"\"

Egri Syrah 2006
Hagymási Pincészet

A bor illatában hűvös karakterű, erdei bogyós gyümölcsök, cseresznye és meggy jelenik meg. A primer aromákhoz azonban egy finom fűszeres vonal, valamint egy kevés cédrus és fekete csokoládé társul. Kóstoláskor érezzük, az érett, illatnak megfelelő ízek mellett elegáns savak és tannin jelenik meg, amelyek egy közepesnél nagyobb testtel együtt szép egyensúlyt hoznak létre. Készítsünk mellé sült libacombot párolt vöröskáposztával, vagy párolt marhát meggyraguval. Tovább

\"\"

Merlot 2007
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

Az egyértelműen gyümölcshangsúlyos illatban tisztán felfedezhető a szőlőfajtára jellemző szilva. A bor komolyságával akkor szembesülünk, amikor a kortyot lenyelve megérezzük annak töménységét. A magas alkoholtartalom a határozott savaknak hála nem hozza létre a tüzesség érzetét, az érett, tömény, de kerek tanninok pedig még masszívabbá teszik a testet. Komoly potenciállal és hosszú utóízzel bíró bor. Olvassuk hozzá Kunderától a Lassúságot, és kínáljunk mellé hegyi juhsajtot feketecseresznye lekvárral! Tovább

\"\"

Mátrai Sárgamuskotály 2009
Benedek Pince

A bor intenzív illatában licsi jelenik meg először, idővel azonban bodzásra vált a kép. A félédes bor maradék cukortartalmát ki tudják egyensúlyozni a kacér savak és a fűszeres-virágos zamatosság. A borból áradnak a muskotály primer jegyei, mégsem egy unalmas sablonborral van dolgunk. Édességi foka ellenére kifejezetten frissítően hat, ezért akár aperitifnek is ajánlanánk. Egyébként is kiváló parti ital, szinte igényli a női társaságból fakadó könnyed vidámságot. Tovább

\"\"

Ha érdeklik legfrissebb borbemutatásaink, jelentkezzen
Borbár hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!