A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nagy Tavaszi Vinoport Kvíz - negyedik hét

Borászat

2014-04-02 | Tóth Adrienn


Nagy Tavaszi Vinoport Kvíz - negyedik hét

A tavaszt egy kvízsorozattal köszöntjük a Vinoporton. Minden szerdán egy tíz kérdésből álló kvízt közlünk, amelyekre egy hétig lehet válaszolni, ameddig a következő héten az új kérdésekkel együtt az előző heti helyes válaszok is megjelennek. Azok, akik legalább öt kérdésre helyesen válaszolnak a tízből, sorsoláson vesznek részt a heti nyereményért, amely a negyedik héten egy két főre szóló borkóstoló a Bacchus Art Studio felajánlásának köszönhetően az április 25-ei Budakalászi Borklub kóstolóra, ahol Egerszalók borait lehet megízlelni.


Az április 25-én, pénteken 18 órakor sorra kerülő Budakalászi Borklubon – a Faluházban – Egerszalók mutatkozik be, három kiváló pincészetével: a Hangácsi, a Juhász Testvérek és a St. Andrea Pincészet tíz bora kóstolható meg, különleges zenei kísérettel – Kegye János pánsípművész jóvoltából –, és a szokásos szakmai értékelés és az irodalmi körítés sem marad el.

Érdemes minél több héten keresztül játszani, hiszen azt a játékost, aki a tavaszi kvízsorozatra azonos e-mail címről a legtöbb helyes választ elküldi, a fődíjjal jutalmazzuk. Amennyiben több személy is ugyanannyi helyes választ ad, a fődíjról sorsolással döntünk. A fődíjunk egy boros tanfolyam a borkedvelő nyertesnek, valamint egy nagy értékű borcsomag a szakmai indulónak.

Az e heti kérdésekre 2014. április 8-án éjfélig lehet válaszolni az info@vinoport.hu e-mail címre. A helyes válaszokat egy betűsor formájában várjuk, amelyben azt a tíz betűt írod le egymás után, amelyiket a kérdésre adott helyes válasznak tartasz. (Abban az esetben, ha egy kérdésre nem tudsz válaszolni, egy X-et írj helyette.) A válaszokat tehát így várjuk: ABCDABCDAB. Fontos, hogy ellenőrizd, hogy mind a tíz betűt leírtad-e, mert csak így lesz teljes a sor. A rossz válaszokért nem vonunk le pontot, így érdemes tippelni is! A heti nyertest április 15-ig e-mailben értesítjük.

Mivel két fődíjat adunk át, egyet a legtöbb helyes választ elküldő borkedvelőnek, és egyet a legtöbb helyes választ elküldő szakmában dolgozónak (olyan személy, akinek a munkájához kötődik a borismeret; pl. sommelier, borkereskedő, pincészet munkatársa stb.), ezért kérjük, hogy a megoldásokkal együtt azt is írd meg nekünk, hogy a borkedvelők vagy a szakmai résztvevők csoportjában indulsz a versenyen.

A negyedik heti kvíz témáját a borkészítés adja. Következzen a tíz kérdés:

1. Mit jelent a kifejezés: a szőlőbogyó feltárása?

A. Egy szüreti technika, amely elsősorban olyan ültetvényekben alkalmazott, ahogy vastag lombfal fedi a fürtöket.
B. Az aszúszemek gyűjtésének hagyományos elnevezése.
C. A bogyók leválasztása a fürtökről, és törkölyt is tartalmazó musttá alakítása.
D. Kizárólag a borászati laboratóriumokban végzett hivatalos vizsgálat.

2. Miért fontos, hogy a maceráció alatt a must a törköllyel érintkezzen?

A. Az aromák, a színanyagok és a tannin kioldódása miatt.
B. Az aromák, a savak és a cukortartalom miatt.
C. Hogy magasabb legyen az alkoholtartalom.
D. Nem fontos, sőt kifejezetten szabálytalan.

3. Miért fontos, hogy alacsony nyomáson préseljék a mustot?

A. Mert az aromatika szempontjából kellemetlen anyagok oldódhatnak ki a borba.
B. Mert nem energiagazdaságos a magas nyomású préselés.
C. Mert a magas nyomáson való préseléstől lelágyulnak a bor savai.
D. Mert csak így érhető el magas tannintartalom.

4. Miknek köszönhetjük az erjedést?

A. réznek
B. antioxidánsoknak
C. baktériumoknak
D. élesztőknek

5. Mi a célja a borok kénezésének?

A. Ma már nincs igazi célja, csak régről itt maradt, tradicionális gyakorlat.
B. Az oxidációs folyamatok és az elkerülendő mikrobák elleni védekezés.
C. A kén illatként pozitív jelző a bor esetében.
D. A kén a bor kerekségének érzetét növeli, így emelve a minőséget.

6. Mi a különbség a rozé és a siller között?

A. A rozét tartályban, a sillert hordóban kell érlelni.
B. Más-más borvidékekről származnak.
C. Az áztatási idő hossza.
D. A felhasznált szőlőfajták.

7. Mit jelent a fejtés?

A. A bor áthelyezése egyik hordóból vagy tartályból a másikba.
B. A lopóval történő mintavétel hivatalos elnevezése.
C. A hordókészítés egyik szakasza.
D. Régi játék a boros gazdák körében, amikor ki kellett találni, hogy egy másik pincében kinek milyen bora van a hordókban.

8. Mi a célja a derítésnek?

A. A palackozás átlátszó palackba.
B. A bor melegítése, és így az erjesztés beindítása.
C. A bor szárazra történő erjesztése.
D. A borban lévő zavarosság megszüntetése.

9. Milyen szabály szerint kell a hordókban a bor szintjét beállítani?

A. A hordóknak mindig tele kell lenniük.
B. A hordóknak az erjesztés utáni egy-két hónapban csak félig kell tele lenniük, hogy oxigénhez jussanak.
C. A hordóknak sosem szabad teljesen tele lenniük.
D. A hordóknak 80%-ig kell tele lenniük.

10. Mit jelent a borok oxidatív érlelése?

A. A kisméretű, barrique hordóban való érlelést.
B. A tartályos érlelést.
C. A fahordóban való érlelést.
D. A nem teljesen feltöltött hordóban való érlelést.

A helyes válaszokat április 10-től EZEN a linken éritek el. Várjuk a válaszokat!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!