A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Pannonhalmi Hemina Cuvée

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Hemina Cuvée 2007

Véleményünk szerint

A mély sárga színű bor illata sűrű szövésű, érett sárga húsú gyümölcsöktől dús, e mellett azonban érezhetőek a hordós érlelés nyomai is. Elegáns felépítésű, tüzes bor, amelynek határozott savtartalma táncra perdül az ízben erőteljesebben érezhető vajassággal. Sziluettje kerek, utóíze hosszú. Szőke herceg fehér lovon, érzékeny, de férfias. Grillezett csirke vagy sertéshús mellé töltenénk belőle.

  • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2009-01-20

  • Típus

    Száraz
  • Borvidék

    Pannonhalma-Sokoróalja
  • Alkohol %

    13.0 %
  • Palackmennyiség

    16000
  • Ár

    2750 Ft
  • Fajtaösszetétel

    50% chardonnay
    40% pinot blanc
    10% olaszrizling

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

Chardonnay és pinot blanc fajtáink a 2007 szeptemberének második felére jellemző kellemes melegben szépen beértek, magas cukortartalmat gyűjtöttek és kellemes harmóniát varázsoltak a bor ízvilágába. A biológiai érésben lévő szőlőfajtákat közvetlenül egymás után szüreteltük, egészfürtben préseltük, majd a mustot fahordóban és tartályban erjesztettük. A must fele 500 literes hordókba fejtettük, másik fele pedig acéltartályban készült. A hordós erjedés végén a seprőt heti rendszerességgel felkevertük, hogy ezzel alkalmat adhassunk a finomseprő ízanyagainak visszaoldódására. Az almasavbontás december végére befejeződött, amit további 6 hónapos érlelés követett. Júliusban összefejtett borunkat a komplexitás fokozásának érdekében olaszrizlinggel házasítottuk, így alakult ki a véglegesen 50% chardonnay-t, 40% fehérburgundit és 10% olaszrizlinget tartalmazó 2007-es Hemina. A bor nagytestű, érett szőlőjegyeket hordozó borok barátainak lehet kedvence. A már-már töppedt jegyeket sugalló illat-íz-kombináció egészül ki a hordós erjesztés-érlelés finom tölgy- valamint vaníliaízeivel. Az érett jegyekért elsősorban a chardonnay és a pinot blanc párosa felel, míg a bor biztos hátterét az olaszrizling kölcsönzi. Jól érlelhető vastag bor, amelyet elsősorban grillételek, vajas köretek, erdei gombák vagy akár szarvasgombás étkek mellé ajánlunk.

Érlelési információk

1/2-arányban nagyfahordós érlelés és 1/2-arányban acéltartályos technológia

Hol vásárolható meg

Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. által ellátott borszaküzletekben és éttermekben.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!